Wat u moet weten over het vernieuwd energieprestatiecertificaat (EPC+)

Deel op

Als u een pand te koop of te huur aanbiedt, hebt u een Energieprestatiecertificaat nodig. Op dit certificaat, kortweg EPC, vindt u terug hoe energiezuinig een woning is. Het EPC werd nu volledig vernieuwd en geeft, naast een energiescore, voortaan een energielabel en nog heel wat andere praktische info weer. 

Meuleman & Loeters informeert u graag over de belangrijkste aanpassingen van dit nieuwe EPC+. 

ENERGIELABEL

Een heuse opwaardering voor het EPC is dat er voortaan, naast een energiewaarde, ook een energielabel in kleur op staat. Dat label gaat van A+, aangeduid met een donkergroene kleur (heel energiezuinige woning) tot F, donkerrood gekleurd (een heel energieverslindende woning). Dankzij dit label krijgt de consument meteen een duidelijk beeld van de energieprestatie van een woning. 

ENERGIEDOELSTELLINGEN

Het EPC toont vervolgens aan in welke mate uw pand al voldoet aan de energiedoelstelling die de Vlaamse regering heeft vooropgesteld tegen 2050. Deze doelstelling luidt dat alle woningen en appartementen tegen 2050 een gemiddeld cijfer van 100 kWh/m2 zouden moeten halen. Op pagina twee van het EPC+ vindt u nu een beknopte oplijsting van componenten zoals het dak, de ramen, muren, enz. met hun respectievelijke U-waarde ten opzichte van de U-waarde van de lange termijndoelstelling. Ook hier wordt gewerkt met dezelfde kleurenlijn waarbij groen het dichtst aansluit bij de doelstelling. Bij een rood balkje is er nog werk aan de winkel. 

MAATREGELENPAKKET EN TIPS

De standaardaanbevelingen werden vervangen door een maatregelenpakket op maat van de woning of het appartement in kwestie. Zo krijgt u een prioriteitenlijstje met maatregelen en tips die u kan nemen om de energieprestatie van uw woning te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt automatisch een overzicht van de mogelijke kosten die hiermee gepaard gaan, toegevoegd. 

HEBT U NOG EEN GELDIG EPC VAN VOOR 2019? 

Dit EPC blijft geldig als u uw woning wilt verkopen of verhuren. De geldigheidsduur van een EPC blijft overigens 10 jaar. Hebt u echter al verschillende maatregelen uitgevoerd om uw woning energiezuiniger te maken, dan raden wij toch aan om een nieuw EPC te laten opstellen. Contacteer ons of kom gerust eens langs naar het Meuleman & Loeters vastgoedkantoor als u twijfelt of als u een EPC wenst te laten opmaken. Wij maken u graag wegwijs!

Klik hier

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.