Verhuur je een woning? doe dan nu een check

Deel op

Verhuur je een woning? Kijk dan zeker na of een conformiteitsattest voor je woning nodig is.

Onlangs werd beslist dat voor alle nieuwe verhuringen vanaf 1 januari 2024 alle huurwoningen die ouder zijn dan 50 jaar en gelegen zijn in de gemeenten Oostkamp, Beernem, Damme, Zedelgem en stad Torhout verplicht een conformiteitsattest moeten hebben. Verhuurders moeten zo zorgen dat hun huurwoning voldoet aan de elementaire veiligheids-, gezondheids-, en woonkwaliteitsvereisten. 

Een conformiteitsattest is een kwaliteitslabel dat huurders een garantie van minimale woonkwaliteit geeft als zij een oudere woning huren. Door het vooraf screenen van alle huurwoningen worden onveilige, ongezonde en kwaliteitsarme huurwoningen gedetecteerd en kan duurzaam herstel worden opgelegd. Het attest is standaard 10 jaar geldig, tenzij anders bepaald in het attest. Als niet aan deze verplichting wordt voldaan, geldt een jaarlijks terugkerende verplichting om het conformiteitsattest aan te vragen.

Om woningcontroles te kunnen garanderen, wordt ervoor gekozen om het conformiteitsattest in fases in te voeren. Het bouwjaar van de woning geldt als norm voor de invoering van de verplichting. Oudere woningen voldoen vaker niet aan de woningkwaliteitsvereisten door gebrek aan tijdige renovatie en onderhoud, vandaar dat deze eerst onder de nieuwe voorwaarde zullen vallen.

  • Voor nieuwe verhuringen vanaf 1 januari 2024 geldt de verplichting voor alle woningen met bouwjaar 1974 en ouder.
  • Voor nieuwe verhuringen vanaf 1 januari 2030 geldt de verplichting voor alle woningen met bouwjaar 2000 en ouder.
  • Voor nieuwe verhuringen vanaf 1 januari 2035 geldt de verplichting voor alle woningen.

De focus van de controles zal ook liggen op huurwoningen die als hoofdverblijfplaats dienen.

Oostkamp werkt op het vlak van woonbeleid samen met de gemeenten Beernem, Zedelgem, Damme en stad Torhout via de intergemeentelijke Woonwinkel. De Woonwinkel zal de controles uitvoeren en de attesten afleveren.

Wat moet je doen als verhuurder?

Raadpleeg de voorwaarden waaraan je woning moet voldoen om verhuurd te worden op de website van De Woonwinkel. De voorwaarden gaan over verwarming, elektriciteit, buitenschrijnwerk, dak, vocht in de muren, keuken en badkamer, rookmelders, EPC normen … Laat de nodige werken uitvoeren om de woning aan de normen te laten voldoen.

Je bent als verhuurder verplicht om een controle te laten uitvoeren en het conformiteitsattest aan te vragen. Deze aanvraag doe je online via de website van De Woonwinkel.


De keuring is gratis. Vertoont de woning echter gebreken en is er een tweede keuring nodig, dan wordt een administratieve kost van 90 euro aangerekend. Wanneer je geen keuring laten uitvoeren, riskeer je een boete.

Bron: https://www.oostkamp.be/conformiteitsattesten

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.