Van hypotheekrente tot verhuiskosten: een gids voor de verborgen kosten van het kopen van een huis

Deel op

Bij de aankoop van een woning of appartement komt heel wat kijken. En dan spreken we niet alleen over de administratieve zaken, maar ook over het financiële plaatje. Bovenop de aankoopprijs van je woning komen namelijk nog een heleboel andere kosten.

Registratierechten

Om te beginnen, moet je registratierechten betalen. Deze kost houdt in dat je rechten moet betalen op de registratie van een notariële akte. Meestal is dit de grootste kost die je betaalt bij de aankoop van een woning of appartement. 

Notariskosten

Bij de aankoop van een woning of appartement betaal je ook steeds het ereloon van de notaris. Dat loon bedraagt gemiddeld 1% van de aankoopprijs.

Bankkosten

Heb je voor de aankoop van je woning een lening nodig bij de bank? Dan rekent de bank steeds een dossierkost aan wanneer je een woonkrediet afsluit. Deze dossierkost staat los van de gangbare intresten op jouw krediet.

Verzekeringen (brandverzekering)

Ook zijn er een aantal belangrijke verzekeringen waaraan je moet denken wanneer je een woning of appartement koopt. Zo is een brandverzekering wettelijk verplicht, terwijl een schuldsaldoverzekering eerder sterk aangeraden is.

Onroerende voorheffing

Deze voorheffing is een gewestelijke belasting die je jaarlijks moet betalen op onroerende goederen. De kost hiervan is gelijk aan het percentage van het geïndexeerd kadastraal inkomen van je woning en is dus bij iedereen anders. 

Wil je meer informatie over de kosten waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een onroerend goed? Neem dan zeker contact met ons op! Wij maken graag tijd voor je.

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.