Op wat moet u letten bij de verhuur van een woning of appartement?

Deel op

Bent u van plan een woning of appartement te verhuren? Uiteraard staat Meuleman & Loeters klaar om u hierin te begeleiden. Er zijn wel een aantal minimale kwaliteitsvereisten waaraan uw woning of appartement moet voldoen. We geven u dan ook graag al enkele raadgevingen mee als u overweegt uw pand te verhuren.

DE BUITENKANT VAN DE WONING

Het bestaande schrijnwerk moet goed onderhouden zijn. Buitendeuren zijn tochtvrij en kunnen vlot afgesloten worden. Ramen op een verdieping komen minimaal 50 cm boven de vloerpas uit. Indien dit niet het geval is, is een balustrade of andere borstwering aangewezen zodat er geen valgevaar is. Op vlak van energieprestaties zijn er enkele belangrijke wijzigingen op til. Zo moet elke woning of appartement binnenkort uitgerust zijn met dubbele beglazing en dak- of zoldervloerisolatie hebben. Elke woonst die verhuurd wordt, moet overigens sowieso over een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken.

HET INTERIEUR

Een goede verluchting in de woning is essentieel. Dat impliceert onder andere dat elke woonruimte een vlot opengaand raam heeft. Ook ruimten zoals de keuken of de badkamer moeten degelijk verlucht kunnen worden. Een dakkoepel als enige mogelijke verluchting is bijvoorbeeld onvoldoende. Verder is het aangewezen dat alle ruimtes minimum 2,20 meter hoog zijn en elke (bewoonde) verdieping uitgerust is met een rookmelder.

TECHNIEKEN

Op vlak van elektriciteit en verwarming zijn er enkele technische richtlijnen waar u best rekening mee houdt. Elke ruimte is minimaal voorzien van een stopcontact en een lichtpunt. Verder heeft elke woonst een verliesschakelaar, bij voorkeur van 300mA voor de hele installatie, en 30mA voor vochtige ruimtes. Op vlak van verwarming zijn het vooral de toestellen met een open verbranding, zoals kachels, die extra aandacht vragen. Dergelijke toestellen mogen onder andere niet in een slaapkamer geïnstalleerd worden.

ONDERHOUD VAN AFVOEREN, SEPTISCHE PUT, SCHOORSTEEN, DAKGOTEN, …

Goed onderhouden dakgoten voorkomen vochtproblemen. Als u de reiniging van bovenstaande zaken vraagt aan de huurder op het einde van de huurovereenkomst, zorg dan voor een geldig attest bij de aanvang van het contract. Zo zijn er geen discussies mogelijk bij het einde van de huur.

Wilt u weten of de woning of het appartement dat u wenst te verhuren helemaal voldoet aan de minimale kwaliteitseisen? Kom dan zeker eens langs naar ons vastgoedkantoor. Wij geven u graag extra informatie over deze aandachtspunten en bekijken samen met u of uw woning of appartement verhuurklaar is.

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.