Met welke kosten moet ik rekening houden bij de aankoop van een woning?

Deel op

Een woning kopen is een grote stap in je leven. Naast het vinden van jouw droomwoning moet je ook rekening houden met de financiële aspecten van de aankoop. Er komen namelijk heel wat administratieve zaken bij kijken, maar ook de kosten mag je niet uit het oog verliezen. 

Bij Meuleman & Loeters weten we dat de aankoop van een woning voor veel mensen heel wat financiële vraagtekens met zich meebrengt. Daarom geven we je graag een duidelijke oplijsting van kosten waarmee je zeker rekening moet houden:

Registratierechten

Bij de aankoop van een woning komen er registratierechten kijken welke verschuldigd zijn aan de overheid. Deze rechten zijn afhankelijk van de woning en verschillen per gewest.

Notariskosten

Deze kosten omvatten onder andere het opstellen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de akte. Notariskosten zijn wettelijk vastgelegd en verschillen dus niet tussen verschillende notarissen.

Bankkosten (dossierkosten)

Deze kosten worden door de bank aangerekend voor het opmaken van het dossier voor de hypothecaire lening.

Verzekeringen

Bij de aankoop van een woning wordt het afsluiten van o.a. een schuldsaldoverzekering aangeraden, maar deze is niet verplicht. Een brandverzekering daarentegen is wel verplicht.

Onroerende voorheffing

Elk jaar moet je als eigenaar van een woning rekening houden met een onroerende voorheffing welke verschuldigd is aan de gemeente.

Heb je vragen over deze kosten of wil je meer informatie over de aankoop van een woning?

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.