Is een vastgoedmakelaar zijn geld waard?

Deel op

Een vastgoedmakelaar kan zich ontfermen over het hele verkoopproces van een woning. De makelaar weet wat een correcte vraagprijs is, stelt het lijvige verkoopdossier samen, verzorgt de publiciteit en de marketing en coördineert bij een verkoop de juridische afhandeling.

‘Een goede vastgoedmakelaar kan heel veel zorgen wegnemen. Tegelijkertijd heeft deze persoon doorgaans meer ervaring met verkoop- en marketingstrategieën, waardoor de woning ook beter in de markt gezet kan worden’, zegt Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep.

Zo kunnen professionele vastgoedmakelaars ook advertentieruimte kopen op sociale media (zoals Facebook en Instagram), wat voor een particulier minder evident is. Of ze onderwerpen de woning eerst aan home staging, waarbij de woning met enkele kleine ingrepen (zoals een likje verf of een andere inrichting) aantrekkelijker wordt gemaakt. Vastgoedmakelaars beschikken ook over een database aan potentiële kopers die ze rechtstreeks kunnen aanspreken.

Onderhandelen over commissie

Die dienstverlening is natuurlijk niet kosteloos. De meeste makelaars vragen een commissieloon in functie van de verkoopprijs. Dit varieert doorgaans van 2 tot 3 procent op de verkoopprijs. Daar moet je dan nog 21 procent btw bij rekenen. Wordt jouw woning verkocht aan € 300 000, dan betaal je aan de vastgoedmakelaar € 7 260 à € 10 890 (inclusief btw).

Sommige vastgoedmakelaars hanteren een vast bedrag. Over die vergoeding valt soms nog te onderhandelen.

Bovenop het commissieloon zal de vastgoedmakelaar ook de kosten doorrekenen voor het opvragen van de verplichte documenten (zoals het EPC, de elektrische keuring en de stedenbouwkundige attesten). Die dossierkosten bedragen meestal enkele honderden euro’s. Deze documenten blijven wel eigendom van de verkoper, ook als de makelaar de woning niet kan verkopen.

Exclusief contract

De vergoeding van de vastgoedmakelaar wordt vastgelegd in het makelaarscontract. De meeste makelaars zullen een exclusiviteitscontract op tafel leggen, waarbij zij als enige partij mogen bemiddelen. Je doet er goed aan die exclusiviteit te beperken tot 3 à 6 maanden.

Zes maanden is sowieso ook de wettelijke maximumtermijn voor particuliere verkopers. Tijdens de exclusiviteitsperiode mag je geen andere vastgoedmakelaars inschakelen of jouw woning zelf verkopen. Doe je dat toch en verkoopt een andere makelaar de woning, dan kan de makelaar met het exclusiviteitsrecht een schadevergoeding eisen tot 75% van het voorziene commissieloon bij particulieren.

Die schadevergoeding kan de makelaar ook eisen wanneer je zelf de woning hebt verkocht zonder de bemiddeling van de makelaar. Je bent overigens niet verplicht om een exclusief contract te ondertekenen: je kan verschillende vastgoedmakelaars tegelijkertijd inschakelen. Zet dan wel duidelijke afspraken op papier, om te vermijden dat de verschillende vastgoedmakelaars elk een commissieloon eisen.

Wanneer je niet tevreden bent over de prestaties van de vastgoedmakelaar, dan kan je het contract op elk moment opzeggen. Let wel: bij een verbreking tijdens de eerste zes maanden van het contract kan de makelaar een vergoeding eisen (maximaal 75% van het afgesproken commissieloon bij particulieren).

Bron: De Tijd (https://www.tijd.be/netto/vastgoed/woning-verkopen/is-een-vastgoedmakelaar-zijn-geld-waard/10207579)

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.