Hoe profiteert u van een lagere registratiebelasting?

Deel op

Het antwoord is simpel: door uw woning energiezuiniger te maken. Sinds juni vorig jaar is de belasting op de aankoop van een onroerend goed geüniformeerd naar één vast tarief van 7% met een extra korting voor een bescheiden woning.  Bent u echter van plan om uw woning binnen de vijf jaar grondig te renoveren en zo energiezuiniger te maken? Dan wordt u daarvoor fiscaal beloond en zakt het belastingtarief op de aankoopsom van uw woning van 7% naar 6 %. Meuleman & Loeters vertelt u graag hoe u kan genieten van dit fiscaal voordeel.

DE VOORWAARDEN

  • De aankoop van de woning gebeurt door een natuurlijk persoon en niet door een rechtspersoon of vennootschap.
  • Het moet gaan om de aankoop van een gezinswoning en u moet er zelf gaan wonen.
  • U moet de woning in volle eigendom aankopen (vruchtgebruik of blote eigendom is niet voldoende)
  • U mag nog geen volledige of volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond.
  • Binnen de vijf jaar moet u minstens 75% van de buitenschil van uw woning (na)isoleren, de opwekker voor verwarming of koeling volledig vervangen en een ventilatiesysteem plaatsen in combinatie met een hernieuwbare energietechniek zoals zonnepanelen.
  • U moet ook binnen de vijf jaar verhuizen.

HOE AANTONEN DAT UW WONING ENERGIEZUINIG GENOEG IS NA DE RENOVATIE?

Na de werken moet u binnen de vijf jaar een EPB-attest (Energieprestatie en Binnenklimaat) kunnen voorleggen aan de Vlaamse Belastingdienst. Dit attest toont aan of uw gerenoveerde woning voldoet aan de minimumnormen voor isolatie, energiezuinigheid en ventilatie.

WAT ALS ACHTERAF BLIJKT DAT U NIET AAN DE VOORWAARDEN VOLDOET?

In de meeste gevallen zal u moeten opleggen en een boete betalen als u te weinig belastingen hebt betaald. Meuleman & Loeters overloopt graag met u de mogelijke scenario’s en de gevolgen ervan voor uw persoonlijke situatie.

WAT ALS U EEN WONING KOOPT, MAAR PAS NADIEN BESLIST OM ZE ENERGETISCH TE RENOVEREN?

Dan kunt u ook aanspraak maken op het verlaagde tarief van 6% onder de vorm van een terugbetaling. Als u bij de aankoop van een eerste gezinswoning 7% registratiebelasting betaalde, kunt u een teruggave aanvragen van 1%. De hierboven beschreven voorwaarden en de termijn van 5 jaar blijven wel gelden.

NOG EEN EXTRA BELASTINGVOORDEEL!

Als uw woning een E-peil van minder dan E90 haalt, krijgt u nog vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Wie E60 of lager haalt, betaalt gedurende vijf jaar geen onroerende voorheffing.

Bent u van plan een woning te kopen of wilt u alvast meer weten over dit fiscaal voordeel? Kom eens langs naar ons vastgoedkantoor of maak een afspraak. Wij nemen graag alles even met u door.

Nog een vraag?
Contacteer ons

This field is for validation purposes and should be left unchanged.