Er werden in het tweede trimester liefst 21 procent minder kredietaanvragen opgetekend dan in dezelfde periode in 2016. De daling zit vooral bij de renovatiekredieten.

Het totaalbedrag voor alle kredietaanvragen ligt 8,5 procent lager dan vorig jaar in het tweede kwartaal, blijkt uit de cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Ook bij de verstrekte kredieten, de stap na de aanvraag, is er een daling met 7,7 procent naar ongeveer 65.000 kredieten. Die waren samen goed voor 8,2 miljard euro, wat nog wel bijna 6 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor de aankoop van een woning (+2,7%) of de bouw ervan (+7%) of voor een aankoop waarbij nog een renovatie moet gebeuren (+11%) ging het aantal kredieten wel nog hoger. Maar die stijgingen worden tenietgedaan door de forse daling van het aantal kredieten louter voor de renovatie van een woning, waarvan er 23,2 procent minder werden toegekend (of welgeteld 4.687 dossiers minder).

Doordat het geleende bedrag voor aankoop of bouw doorgaans een pak hoger ligt dan voor een renovatie, leidt de daling van het totaal aantal dossiers niet tot een gelijke daling in het totaalbedrag.

Premies

Sinds begin dit jaar zijn een aantal premies voor energiebesparende investeringen in woningen verlaagd, mogelijk verklaart dit ten dele de dip. Anderzijds is er een verlaging van de onroerende voorheffing ingevoerd, maar de energieprestatie, uitgedrukt in het E-peil, van de woning moet daartoe fors verbeteren.

Toch verrast de daling Anja Larik van de Bouwunie, die de kmo's in de bouw vertegenwoordigt: 'Het gaat momenteel in de bouw eigenlijk erg goed, het trekt zelfs aan. Het gaat natuurlijk niet altijd over grote werken waarvoor mensen moeten gaan lenen. Misschien is er wat geanticipeerd en hebben mensen hun plannen vorig jaar versneld om nog van de premies te genieten.'

Er is in de voorbije jaren al erg veel gerenoveerd. 'Toch zijn er nog steeds veel woningen die vooral qua energieprestatie nood hebben aan renovatie', zegt Larik. 'We zien wel dat veel mensen dit meteen na de aankoop aanpakken.' De kredieten voor aankoop plus renovatie zijn nog iets gestegen.

Ook bij Febelfin zelf heeft men geen pasklare uitleg voor de dip. 'Als je de cijfers van 2015 en 2016 erbij neemt, merk je wel dat het aantal renovatiekredieten toen erg hoog lag', zegt woordvoerster Isabelle Marchand.

Herfinancieringen

Al deze cijfers laten externe herfinancieringen - je oude woonkrediet vervangen door een nieuw bij een andere bank - buiten beschouwing. In het tweede trimester waren er daarvan nog een kleine 9.000, of 45 procent minder dan in 2016. Wellicht speelt hier dat de rente nu al lang vrij stabiel op een laag niveau zit: de meeste mensen voor wie een herfinanciering in de voorbije jaren interessant werd, hebben dat inmiddels gedaan. 

Bron: Netto via http://www.tijd.be/netto/vastgoed/Opvallend-minder-renovatiekredieten-in-tweede-kwartaal/9917494
 

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]