07 maart 2017

Het aantal singles in België blijft toenemen. Tegen 2060 zal zelfs de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon bestaan, dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard op basis van cijfers van het Federaal Planbureau. En dat vraagt een omslag in ons woon- en mobiliteitsbeleid.

In Vlaanderen zouden er in 2060 ruim 1,3 miljoen eenpersoonshuishoudens zijn, in Wallonië 840.000 mensen en in Brussel 280.000. Ter vergelijking: in 2016 bestond 1 op de 3 huishoudens uit 1 persoon, in 2060 gaan we naar de helft. "Die toename kunnen we toeschrijven aan twee groepen", zegt Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UAntwerpen.

"Er is de vergrijzing. Zowel alleenstaanden als weduwes en weduwnaars willen langer zelfstandig thuis wonen. We willen niet naar een rusthuis." Veel toekomstige singles zijn vrouwen ouder dan tachtig.

De tweede groep: de "Sex and the city"-generatie. "Dat zijn de happy singles die graag alleen wonen in bruisende grootsteden." Het Planbureau ziet ook nog een derde groep: alleenstaande mannen tussen dertig en vijftig jaar. Zij hebben meestal een echtscheiding achter de rug.

Aangepaste woningen

"Deze resultaten stemmen tot nadenken", zegt Philippe Donnay van het Federaal Planbureau. "Op het vlak van woon- en mobiliteitsbeleid moet rekening gehouden worden met deze verwachting." Johan Rutgeerts, urbanoloog aan de KU Leuven, pleit daarom op termijn voor kleinere wooneenheden. "Woningen van 50 tot 65 m² zoals in Scandinavische landen moeten hun weg in België vinden", zegt hij.

Socioloog Mortelmans treedt hem daar in bij: "Ons woningbestand is voor een groot stuk gericht op woningen mét kinderen. De mensen die ouder worden, blijven daar vaak in wonen. We hebben veel meer aangepaste woningen nodig." Is de overheid daar wel mee bezig? "Je moet op tijd beginnen, een woning moet je plannen. Je moet niet tot 2050 wachten om dan te panikeren. Maar dat wil niet zeggen dat je morgen massaal veel eenpersoonswoningen moet bouwen. Je moet dat planmatig doen."

Bron: De Redactie
 

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]