13 juni 2018

Twee derde van de Belgen woont in een woning die groter is dan de gezinsomvang vereist. Qua omvang van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest. Niet minder dan 67 procent van de Belgische bevolking woont in een woning die onderbezet blijft, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europees gemiddelde.

In Duitsland bijvoorbeeld geldt maar voor 35 procent van de bevolking dat de woning te ruim is, in Griekenland voor 10 procent. Het deel van de Belgische bevolking dat net in een overbevolkte woning woont, is minimaal. Het gaat om slechts 5 procent van de bevolking, tegenover 28 procent in Italië en 14 procent in Zweden.

Aantal kamers
Om te bepalen of een woning te groot dan wel te klein is voor het gezin dat erin woont, hanteert Eurostat een ingewikkelde formule. Het komt erop neer dat elk koppel of alleenstaande volwassene in het huis recht heeft op één slaapkamer. Dat geldt ook voor kinderen boven 12 jaar als ze niet hetzelfde geslacht hebben. Kinderen onder 12 jaar kunnen samen op één kamer, en dat geldt ook voor twee jongens of twee meisjes tot ze 18 zijn. Als een huis meer kamers telt dan de norm, wordt het beschouwd als te ruim, als het er minder zijn, is het te krap.

Krap gehuisvest
De Oost-Europeanen zijn het slechtst gehuisvest. Roemenië, Letland, Bulgarije, Polen en Hongarije hebben het hoogste aantal gezinnen dat te krap gehuisvest is, en het laagste aantal dat te ruim woont. Zuid-Europese landen als Griekenland en Italië doen het iets beter. De grote West-Europese landen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zitten in de middenmoot. Spanje hoort bij de groep ruim gehuisveste landen, net als Nederland, Denemarken en Finland.

Bron: De Standaard

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]