16 november 2017
Het is niet nodig dat de overheid de voorwaarden voor woonkrediet nog verder aanscherpt. De banken zijn streng genoeg om wanbetalingen te voorkomen, zegt een studie door de KU Leuven.

Onderzoekers van de KU Leuven zijn, in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Immpact, nagegaan of er strengere voorwaarden moeten komen aan het verlenen van woonkrediet, met name dat het ontleende bedrag niet hoger mag zijn dan 80 procent van de kostprijs van de woning. De Nationale Bank is voorstander van zo’n verstrenging.

Maar volgens vastgoedeconoom Sven Damen van de KU Leuven is de kans op wanbetaling ‘minimaal’ bij kopers die meer dan 80 procent van de aankoopprijs van hun woning lenen. "Het risico neemt pas toe bij kopers die méér dan de volle 100 procent ontlenen", zegt Damen.

Voorzichtigheid
Bovendien hebben de banken hun kredietbeleid zelf al strenger gemaakt, aldus het onderzoek. Zo is het aantal goedgekeurde leningen (ten opzichte van het aantal aanvragen) sterk gedaald sinds het uitbreken van de bankencrisis in 2008. Van 1995 tot 2006, voor de crisis, werd gemiddeld 82 procent van het aantal hypothecaire aanvragen voor de aankoop van een woning goedgekeurd, en 86 procent voor nieuwbouw. Dat percentage daalde tussen 2013 en 2016 tot respectievelijk 65 en 72 procent.

Het aantal leningen waarbij meer dan 90 procent van het aankoopbedrag werd toegekend, daalde vorig jaar zelfs met 21 procent in vergelijking met 2012.

"De voorzichtigheid van de banken heeft een significant effect gehad op het bedrag dat gezinnen konden ontlenen", zegt Damen. "Zeker voor wie bijna 100 procent wilde ontlenen. Een gezin dat 95 procent van de waarde van zijn woning leende over een periode van 30 jaar, zag zijn interestvoet verhogen ten opzichte van gezinnen met kortere looptijden en lagere bedragen. Hierdoor konden zij ruim 15.000 euro minder ontlenen dan vóór de verstrenging."

Reële woonkosten
Om tot een nog realistischer kredietbeleid te komen, stelt Immpact voor dat de banken meer rekening zouden houden met de reële woonkosten.

"Om te zien hoeveel je kan lenen, kijken de banken vandaag naar je maandelijkse inkomen minus het afbetalingsbedrag. Niet naar je maandelijkse verbruikskosten. Nochtans zou juist dat een interessant element zijn", meent Philippe Janssens, de ceo van Immpact. "De verschillen inzake woonkosten zijn namelijk groot; tussen appartementsbewoners en eigenaars van een huis, maar ook tussen een bestaande woning of nieuwbouw. Zo geeft een gezin in een appartement gemiddeld 20,6 procent minder uit aan energiekosten dan eenzelfde gezin in een huis. Kijken we naar nieuwbouw, dan is er een verschil van 15 procent in vergelijking met oudere woningen."

Bron: De Standaard

URL: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171116_03189436

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]