23 maart 2017

In de strijd om klanten en rendement schakelen steeds meer banken over op een nieuwe strategie voor woonkredieten. Een krediet op maat van de individuele klant, om het shoppen tussen banken te stoppen.

Wie een huis of appartement wil kopen, kent het fenomeen: bij de bank een rentetarief vragen en met dat voorstel de boer opgaan en vergelijken met andere banken. Als het van die banken zelf afhangt, zal dat shoppen straks tot het verleden behoren.

Deze week nog presenteerde BNP Paribas Fortis op zijn investeerdersmeeting een strategie voor een selectiever beleid op woonkredieten. Door de lage rente staat de rentabiliteit al enige tijd onder druk, de marges zijn klein. Zeker in een competitieve markt als België. Om te vermijden dat een klant wegloopt, wil BNP zijn systemen verfijnen. Daarbij zal de bank naast de klassieke indicatoren, zoals inkomen en kredietwaardigheid, ook andere parameters hanteren. Welke dat zijn, blijft bedrijfsgeheim.

Wedren
Die wedren naar financieel interessante klanten is al enige tijd aan de gang. "Het woonkrediet is voor Belfius een sleutelmoment in de uitbouw van een duurzame bancaire relatie", zegt woordvoerster Ulrike Pommée. Belfius biedt al langer dergelijke geïndividualiseerde voorstellen aan, met succes.

Vrees Nationale Bank
Die wedren heeft al geleid tot nervositeit bij de Nationale Bank, die als toezichthouder de banken sommeert om voorzichtiger te zijn in het verlenen van kredieten. De NBB is bevreesd voor een implosie van de huizenmarkt, waarbij slechte kredieten het financiële systeem zouden aantasten.

Bron: De Morgen

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]