U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Blog

Wat gebeurt er allemaal binnen ons kantoor, in de omgeving en in het algemeen? Wij houden u graag op de hoogte van alle ontwikkelingen op de woningmarkt.

huurindexatie

Maatregelen huurindexatie van kracht sinds 1 oktober

woensdag 12 oktober 2022

Afgelopen donderdag kondigde minister-president Jan Jambon in zijn septemberverklaring aan dat de mogelijkheid tot huurindexatie beperkt wordt voor energieverslindende woningen. Zaterdag keurde het Vlaamse Parlement de regelgeving reeds goed.
De maatregel trad op diezelfde dag in werking en geldt dus van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2023. 
De Vlaamse regering geeft zo de sector amper tijd om zich praktisch te organiseren.
Een administratief complexe maatregel wordt in geen tijd ingevoerd. Waar de politiek lang op apegapen lag, moet de vastgoedsector nu wel snelheid maken.
Overigens is er geen sprake van een uitgebalanceerd pakket. De decreetswijziging bevat geen enkele flankerende maatregel om verhuurders te ondersteunen bij renovaties. Ze is eenzijdig gericht op een inperking van de huurindexatie.
De regeling is van toepassing op alle woninghuurcontracten, zowel deze die vallen onder het Vlaams Woninghuurdecreet (afgesloten vanaf 1 januari 2019) als de Woninghuurwet (afgesloten voor 1 januari 2019).
Het geldt echter niet voor studentencontracten. Het spreekt voor zich dat de nieuwe maatregel heel wat vragen oproept.
Wat als de verhuurder geen EPC heeft bijvoorbeeld? Wat na 30 september 2023? Wat als de verhuurder een EPC heeft van voor 1 januari 2019, waarop nog geen label staat?  Om hoeveel panden gaat het? 

Lees meer
Verbouwing

JA ZEKER, MEULEMAN & LOETERS is volop aan het VERBOUWEN : “ WE BITE THE DUST” !!

donderdag 15 september 2022

Bij het passeren van ons kantoor kan je er niet naast kijken…
Na het bouwverlof van deze zomer is de VERBOUWING VAN ONS KANTOOR gestart en - laat het duidelijk zijn - : hier wordt heel hard gewerkt door een gans team aannemers!
De werken zitten “right on schedule” en we hopen de hinder voor u tot een minimum te beperken. 
Onze kantoorcontainer zorgt hierbij voor extra werkplekken tijdens de werfperiode. 
Zowel de gevels als de binneninrichting krijgen een volledige “make over” (zelfs het dak ging er af!)
Ondertussen blijven we voor u gewoon open tijdens onze ruime kantooruren en bereikbaar.
 

Lees meer!
gemeubelde logies

Verhuur gemeubelde logies enkel nog btw-plichtig bij verhuring van minder dan drie maanden

maandag 29 november 2021

Via een nieuwe massawet wil de federale regering verhinderen dat projectontwikkelaars btw toepassen op verhuringen van gemeubelde studentenkamers en daardoor verleden of toekomstige btw in aftrek brengen. Om dat te bewerkstelligen wordt er gesleuteld aan de btw-plichtigheid van gemeubelde logies. Meer bepaald wordt er een termijnvoorwaarde ingevoerd: de actieve verhuur van een gemeubeld logies is enkel nog btw-plichtig voor zover die betrekking heeft op een periode van minder dan drie maanden.

Lees meer!
Registratierechten

Hervorming registratierechten: dit is wat we vandaag (1 oktober) meer weten

zaterdag 2 oktober 2021

In de Septemberverklaring kondigde de Vlaamse regering een ingrijpende hervorming aan van het Vlaams verkooprecht (beter gekend als 'de registratierechten'). In dit artikel geven we je een update van wat we intussen extra te weten zijn gekomen. De impact op zowel eerste koper, doorstromers als vastgoedinvesteerders is immers groot! Om hen correct te adviseren is het cruciaal dat je zo goed mogelijk up-to-date bent. Daar zorgt CIB Vlaanderen voor! Let wel: deze info is gebaseerd op de laatste informatie die we mochten ontvangen. We houden dus nog een slag onder de arm. We beschikken immers nog niet over definitieve teksten!
 

Lees meer!
Huurmarkt

De huurmarkt staat in Brand, de overheid draait de kraan dicht.

vrijdag 17 september 2021

Een voorstel voor de afschaffing van een belastingvoordeel dreigt de huurmarkt minder aantrekkelijk te maken voor investeerders, vreest CIB-voorzitter Daniel Buschman.
 

Lees meer!
Buitenruimte

Buitenruimte neemt ook op huurmarkt aan belang toe

maandag 16 augustus 2021

Net als vastgoedkopers zijn ook huurders door corona op zoek naar meer buitenruimte. ‘Vastgoedkantoren merken zeker dat meer mensen een terras vragen.’
 

Lees meer
BEZOEKEN

"GOED NIEUWS - BEZOEKEN ZIJN TERUG MOGELIJK"

vrijdag 12 februari 2021

Vanaf 13/02/2021 zullen bezoeken terug uitgevoerd kunnen worden onde begeiding van een makelaar of medewerker van een vastgoedkantoor.
Benieuwd naar de voorwaarden?

Klik hieronder .

Lees meer
verlaagd btw tarief

Verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw van woningen voor gehele Belgische grondgebied

woensdag 20 januari 2021

U heeft het onlangs wellicht al gehoord of gelezen: 6% btw voor de afbraak en heropbouw van woningen. Maar hoe zit dat nu concreet?
Deze nieuwe regeling is in werking getreden vanaf 1 januari 2021 enerzijds omdat de coronacrisis een impact op de bouwsector gehad heeft, anderzijds omdat de crisis ook een belangrijke economische weerslag had op de burgers.

Lees meer

Is je tuin winterproof?

woensdag 16 december 2020

Koning winter doet zijn intrede, het ideale moment om gezellig te genieten van die warme kop chocomelk bij de haard! Maar ook om op een mooie winterdag nog enkele kleine klusjes aan te pakken om je tuin winterproof te maken.
 

Lees meer!

VERKOOP vandaag UW KOT met ons Kantoor

woensdag 27 mei 2020

VERKOOP vandaag UW KOT met ons KANTOOR
& shop LOKAAL voor 200 euro in #OOSTKAMP

ACTIE VERLENGD WEGENS GROOT SUCCES TOT 31/12/2020
 

Corona, Covid 19, het virus blijft ons allemaal in de ban houden en beheerst op vandaag ons leven en hoe we met elkaar omgaan.
 
Niet alleen in Oostkamp, maar wereldwijd zal in de impact van de huidige coronacrisis nog een tijdje blijven nazinderen, ook in de vastgoedsector.
Na 8 weken van stilstand zijn de vastgoedkantoren weer volop aan de slag gegaan en proberen we er allemaal op onze manier het beste van te maken.
 

Onze nieuwe actie

COVID 19

vrijdag 3 april 2020

Q & A: COVID-19 en de werking van uw vastgoedkantoor
 
Net zoals vele andere ondernemingen ondervinden ook wij hinder van de noodzakelijke maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. In deze “questions & answers” geven wij u graag meer duidelijkheid omtrent de verdere werking van ons vastgoedkantoor.

Lees meer

Lenteschoonmaak

maandag 30 maart 2020

De lente het seizoen waarbij de bomen groener worden en planten gaan
bloeien! Waar het geleidelijk aan warmer wordt en het buiten langer klaar is!
Maar ook het uitgelezen moment aan die lenteschoonmaak te beginnen. Maar
hoe begin je daar weer aan? In dit artikel geven we jullie alvast graag enkele
tips & tricks mee om het schoonmaken vlot te laten verlopen.

Lees meer

UPDATE - DE HUURWAARBORG

maandag 24 februari 2020

Het staat de partijen vrij om in de huurovereenkomst al dan niet overeen te komen dat er een huurwaarborg moet worden gevestigd, als garantie voor de goede uitvoering van de verbintenissen van de huurder.
Normaliter is dit het geval, doch het vragen van een huurwaarborg berust geenszins op een wettelijk verplichting.
 

Lees meer

2 belangrijke wijzigingen vanaf 2020:

woensdag 29 januari 2020

De twee grootste wijzigingen vanaf 2020 zijn enerzijds de verlaagde verkooprechten en anderzijds de strengere energie- eisen bij nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

De dakisolatienorm: welke veranderingen zijn er op til?

maandag 23 december 2019

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 geïsoleerd zijn. Maar wat houdt dit in en wat is de minimumnorm waaraan men moet voldoen? Wat als de norm niet gehaald wordt? Meuleman & Loeters licht graag al even de veranderingen toe die op til zijn. Uiteraard bent u steeds welkom in ons vastgoedkantoor voor een uitgebreidere toelichting.

Lees meer

Hoe profiteert u van een lagere registratiebelasting?

maandag 23 december 2019

Het antwoord is simpel: door uw woning energiezuiniger te maken. Sinds juni vorig jaar is de belasting op de aankoop van een onroerend goed geüniformeerd naar één vast tarief van 7% met een extra korting voor een bescheiden woning.  Bent u echter van plan om uw woning binnen de vijf jaar grondig te renoveren en zo energiezuiniger te maken? Dan wordt u daarvoor fiscaal beloond en zakt het belastingtarief op de aankoopsom van uw woning van 7% naar 6 %. Meuleman & Loeters vertelt u graag hoe u kan genieten van dit fiscaal voordeel.

Lees meer

Op wat moet u letten bij de verhuur van een woning of appartement?

maandag 23 december 2019

Bent u van plan een woning of appartement te verhuren? Uiteraard staat Meuleman & Loeters klaar om u hierin te begeleiden. Er zijn wel een aantal minimale kwaliteitsvereisten waaraan uw woning of appartement moet voldoen. We geven u dan ook graag al enkele raadgevingen mee als u overweegt uw pand te verhuren.

Lees meer

Wie mag uw vermogen beheren als u dat niet meer kan?

maandag 23 december 2019

We hopen allemaal op een zorgeloze oude dag, maar helaas hebben we dat niet in de hand. Wat als het plots niet meer lukt? Heb u er al over nagedacht wie er dan uw vermogen mag beheren en uw geldzaken regelen? Met een zorgvolmacht geeft u iemand toestemming om te zorgen voor uw vermogen in geval u het zelf niet meer kan. Voor u kan het een geruststellende gedachte zijn om te weten dat ook dan uw vermogen in goede handen is. We gaan hier graag even wat dieper op in.

Lees meer

Met welke kosten moet ik rekening houden bij de aankoop van een woning?

maandag 23 december 2019

U hebt uw droomhuis gevonden? Fantastisch! Meuleman & Loeters deelt in uw enthousiasme. Daarom willen wij u graag informeren over de kosten waarmee u moet rekening houden bij de aankoop van een woning of bouwgrond. Bovenop de aankoopprijs komen er immers nog een aantal kosten bij.  De belangrijkste zijn: 

Lees meer

Wat u moet weten over het vernieuwd Energieprestatiecertificaat (EPC+)

woensdag 23 oktober 2019

Als u een pand te koop of te huur aanbiedt, hebt u een Energieprestatiecertificaat nodig. Op dit certificaat, kortweg EPC, vindt u terug hoe energiezuinig een woning is. Het EPC werd nu volledig vernieuwd en geeft, naast een energiescore, voortaan een energielabel en nog heel wat andere praktische info weer. 

Meuleman & Loeters informeert u graag over de belangrijkste aanpassingen van dit nieuwe EPC+. 

Lees meer
Terug naar boven
Sluit menu Meuleman & Loeters